Blast pro series - Royal Arena i København

Esport i Danmark

Esport Danmark – Historien bag fænomenet

Esport Danmark er et fænomen, som der i disse år er i rivende udvikling herhjemme. Dog har der været eSport i Danmark i en del år allerede. Vi vil her forsøge at give et indblik i udviklingen af danske esport, og give vores bud på hvorfor esport i Danmark oplever så stor succes i dag.

Esportens historieEsport Danmark

Man kan tale om, at esport har været til stede lige så lang tid, som der har været computerspil. Esport bliver således ofte dateret tilbage til 1972, hvor der blev afviklet en computerspils konkurrence i spillet Spacewar på Stanford University i USA.

I slutningen af 1970’erne og især i 1980’erne begyndte man at se organiserede konkurrencer i arkadespil, i spillehaller verden over. Selvom konkurrencerne inden for esport dengang var noget mere primitive, så kan man sige, at det var her, at frøet for alvor blev sået.

Op gennem 90erne med computerens udbredelse og det øgede brug af internet voksede spillekulturen og med PC'erne begyndte man nu at kunne spille computerspil mod hinanden på netværk med op til 16 deltagere. Netrek var her det mest populære og benyttede spil som netværksspil. Det er her at Esporten internationalt begynder at tage form.

(Et tilbageblik på gaming tilbage i tiden med de aldrende CRT-skærme.)

I 1990’erne var det også kultklassikere som Doom og Street Fighter, der blev afholdt konkurrencer indenfor på verdensplan. I en af de største tidligere turneringer indenfor Doom havde skaberen af spillet sågar sat sin egen Ferrari på højkant som vinderpræmie!

Esportens rødder i Danmark

Selvom der tidligere havde været (og stadig er) arkadespilskonkurrencer i Danmark, var det først i 00'erne at esport for alvor kom til Danmark med spil som Half Life og Counter Strike. Især Counter Strike formåede at blive vældig populært blandt især unge mænd og teenagere.

Med Counterstrikes indtog kan man altså tale om at esport i Danmark for alvor vandt popularitet. Esport Danmark kom dog rent kommercielt set først for alvor frem i rampelyset i løbet af 2016, hvor man begyndte leve af at være en professionel esports udøver. Fodboldklubber som FCK og Brøndby har sågar valgt at investere i esportshold.

Med danske CS:GO hold som Astralis, og en dansk verdensmester i FIFA 2016, er Esport i Danmark  i dag ved at etablere sig som en seriøs form for sport, hvilket vi her fra kun kan bifalde!

Dansk fifa Verdensmester 2016 - Mohamad Al-Bacha

Dansk FIFA Verdensmester 2016 – Mohamad Al-Bacha

ER Esport virkeligt sport?

Esport er en forkortelse for elektronisk sport, samme forkortelse som på engelsk og amerikansk dog for termen Electronic Sports.

Det hele ligger på en måde i selve navnet, for der er tale om en sport indenfor elektronisk spil. Nogen ville sikkert anklage Esport for ikke at have noget med sport at gøre. Men når spil som skak og golf også indgår i sportens verden, er det ikke umiddelbart mærkværdigt at Esport også skulle kunne få betegnelsen sport.

Sport er i sin grundform en konkurrence mellem to eller flere deltagere i en disciplin på individuelt plan eller som hold. På den led opfylder Esport kriterierne til fulde.

Esport er nemlig en kamp eller dyst mellem en eller flere deltagere på et hold. Der er ingen bold, puck, bat, ketsjer eller net, men slet og ret en computer. Mulighederne for konkurrence er derfor stort set uendelige!

De mest populære Esports spil

Tiden har set mange mange forskellige spilvarianter i Esport-verdenen. Fra de spæde video games, som nærmest ikke havde en eneste pixel til nutidens ekstreme grafiske og kreative vidundere. De største og mest populære Esport spil, som også spilles i Dansk Esport er:

Counter Strike: Global Offensive

Counter Strike: Global Offensive: et skydespil som spilles i hold. Der er to enheder på banen i spillet, terrorister og anti-terrorister, som bekæmper hinanden. Terroristernes hovedopgave er at placere en bombe som skal detoneres, mens anti-terroristernes opgave er at finde bomben og forhindre den i at sprænge. Der er mange baner i Counterstrike, men den førnævnte bane samt en gidselstagningsbane er de mest anvendte. CS:GO er en særdeles vigtig del af Esport Danmark.

League of Legends

League of Legends er et andet af de mere populære netværksspil som spilles internationalt men også i Esport Danmark. Det er et battle spil, hvor to hold bekæmper hinanden og hvor grund-idéen er at ødelægge hinandens baser. Den der først får ødelagt den andens base har vundet.

Dota 2

Dota 2 er også et rasende populær Esport spil, der længe har holdt folk til tasterne. Set med Esport Betting briller, så plejer det da også at optræde med Esport odds hos alle bookmakerne. Der er dog færre muligheder end med eksempelvis CS:GO, der virker til at have et større udbud af odds.

Starcraft

Starcraft er et tredje og også meget populært netværksspil der minder en del om forgængeren Warcraft. Starcraft er et battle spil henlagt til det ydre rum - en slags intergalaktisk krig mellem de tre racer Zerg, Protoss og Terran. Der er en del strategy-koncept over Starcraft, idet spilleren konstruerer bygninger og træner sine enheder for at gøre sig selv optimalt klar til krigen mod modstanderen.

Pubg

PUBG Players Unknown's Battlegrounds er med sin vækst som det tredjemest købte spil en klar favorit iblandt danskerne, og det har turneringsarrangører og Esport bookmakere også fået nys omkring. Det må forventes, at det indenfor de nærmeste år vil blive en markant del af esport danmark.

fifa

FIFA: Det ekstremt populære fodboldsspil FIFA er også blandt de mest kendte spil internationalt såvel som i Esport Danmark. Her er der tale om individuelle præstationer fremfor hold-turneringer som i eksempelvis League of Legends eller Counterstrike. Spillet kræver næsten ingen introduktion, da det  i det store og hele er en computer imitation af virkelighedens fodboldsspil. Forskellen er blot, at spillet er styret af en enkelt gamer fremfor 11 levende fodboldsspillere.

Hearthstone

Hearthstone Hearthstone er med sin korte varighed blevet et allemandseje iblandt danskere. Noget hit i Esport betting bliver det nok aldrig helt, da RNG har en del af skulle have sagt. Ikke desto mindre skal spillet med på listen.

Esport Danmark

Esport Danmark holder adskillige hjemlige turneringer. League of Legends turneringer såvel som Warcraft, Counterstrike og især FIFA turngeringer afvikles overalt i landet.

Der findes eksempelvis en liga for Counterstrike-hold og flere FIFA-turneringer og mesterskaber. Esporten i Danmark er under kolossal udvikling og ekspanderer løbende kraftigt.

Flere og flere nye deltagere dukker op. Mange har nemlig fået øjnene op for, at der er ved at åbne sig en helt liga af stjerner, der opererer på et niveau som minder om de ‘almindelige’ sportsstjerner.

Esport på internationalt plan

Kometen Astralis Med udbredelsen af Esporten i Danmark gennem årene, har vi herhjemme fået en lille håndfuld ekstremt dygtige gamere. Nogle af dem der for alvor er brudt igennem både nationalt men i den grad også internationalt er det danske hold Astralis.

Astralis er og bliver Esport Danmarks allerstørste flagskib. Astralis, hvis speciale er spillet Counterstrike strøg for alvor til tops internationalt i 2016, da man vandt den store Counterstrike turnering i Los Angeles. Man sluttede året af med at have indtjent 5,6 mio kroner og man startede 2017 med at vinde den endnu større E-league Major finale i januar i USA.

(Det nuværende lineup hos Astralis. Tv. Magiskboy, 2.tv. Gla1ve, mf. Device, 2.th. Xyp9x, th. Dupreeh)

Førstepræmien var på intet mindre end 500.000 dollars, lidt over 3 millioner danske kroner. Holdet er et levende bevis på, at Esport som sportsgren kan udøves professionelt.

Holdet har en direktør og ejer, som har skaffet sponsorater til spillerne, og spillerne selv får som sådan ikke hele præmiesummen selv, men er månedslønnede.

Der er tale om unge mænd fra 18 - 25 år, så man har samtidig gjort meget ud af også at have tilknyttet både sportspsykologer og bankrådgivere til holdet.

Esporten som publikumsmagnet

Esport i Danmark ved at tage fart, ikke blot for de udøvende spillere men især også for tilskuerne. Der bliver holdt FIFA-truneringer i større haller, så folk kan følge med. Det når dog stadig ikke op på de amerikanske niveauer.

I USA er der tale om eksempelvis turneringer med op mod 25.000 til 30.000 tilskuere i kæmpe sportsarenaer. Spillet bliver projiceret op på kæmpe skærme i hallen så alle kan følge med.

Ikke nok med at turneringen afvikles for flere tusinde tilskuere, der streames også online så atter tusinder og millioner kan følge med via live streaming. 2017 finale kampen i League of Legends havde et seertal på over 57 millioner.

League of Legends - World Championship 2017

Du kan finde mange flere statistikker om verdensmesterskabet i League of Legends inde på Riot Games egen hjemmeside

youtube kanaler og stjerne status

Esport i Danmark og især i USA er så populært nu at tilskuere ofte også tjekker klip på youtube af tidligere kampe og højdepunkter, præcist som man kunne gense målene fra en fodboldkamp.

Det er ikke blot holdene som blevet super populære. Der er også kommet en stjernestatus blandt spillerne, som oftest kendes på de spiller nicknames, som de har.

I Sport Danmark regi er de største stjerner selvfølgelig fra Astralis-holdet. Efterhånden flere folk end man aner ville kunne nikke genkendende til navne som Peter 'dupreeh' Rasmussen, Nicolai 'dev1ce' Reedtz, Lukas 'gla1ve' Rossander, Andreas 'Xyp9x' Højsleth, Markus 'Kjaerbye' Kjærbye. Det er de fem unge mænd der udgør Astralis-holdet.

Når Astralis er på spille-turne i udlandet er det ikke ualmindeligt at man også tager en halv dag ud af kalenderen for at møde fans og skrive autografer, præcist som en anden fodbold eller curling stjerne.

Esport i Danmark fremadrettet

Slår man blikket hen på, hvad vi kan forvente af Dansk Esport i fremtiden, så er der fra redaktionen meget høje forventninger. Allerede med den nuværende talentmasse vi har, så er vi ihvertfald godt på vej. En Stavn i CS:GO med sine sølle 16 år, er allerede på vej imod topniveau. En N0tail i dota 2 vinder alt, hvad han rører ved. Og en Bjergsen i LoL, har kæmpe succes. Så ja, det er altså rigtig lovende takter, som vi viser.

(Bjergsen under pokalmodtagelsen som MVP under Summer Split 2017.)

Det her er dog kun toppen af isbjerget. Vi er sikre på, at langt flere talenter venter i fremtiden. Ser man på Esport betting delen, så er det tydeligt, at vi over de seneste 2-3 år har haft et markant skift i måden at kigge på Esport på fra bookmakernes side. Flere og flere Danske Esport betting sider dukker op, udbuddet bliver større. Tilsvarende gør interessen fra forbrugerne.

Det er dog tydeligt, at der stadig er mange parter fra bookmakerbranchen, der lurer i kulissen for at se, om det nu er værd at hoppe med på båden. Man kunne forestille sig, at der er tale om dem med et mindre budget eller et andet fokus, som fortsat stadig er lidt i tvivl omkring potentialet.

Som det ser ud nu, bliver Esport udbuddet hos bookmakerne dog kun bedre og bedre.

Esport – Det nye sort indenfor betting

Esport i Danmark er i dag også noget som mange danskere vælger at spille på. Tidligere var det nærmest kun fodbold man kunne oddse på. Men i dag er det altså muligt at oddse på alt fra CS:GO til League of Legends eller HearthStone også.

Så i dag er esport i Danmark med andre ord ikke blot noget man spiller – det er i næsten lige så høj grad noget man spiller på. Du behøver altså ikke at være en mesterlig Counter Strike spiller, for at lade dig rive med, du kan nemlig blot vælge at spille penge på hvem der vinder og på den måde lade dig underholde.

På samme vis, som man naturligvis heller ikke behøver at være en professionel fodboldspiller for at nyde en god fodboldkamp. Det er altså med andre ord underholdning på samme vilkår som alle andre former for traditionel sport.

Du kan altså også i dag live streame rigtigt mange af de store begivenheder enten over nettet eller endda vises noget af det også på TV. Så man kan virkelig tale om at dansk esport er kommet helt ind i stuen til hr. og fru Danmark. Læs mere om eSport livescore her.

esport betting hvordan?

Med esport i Danmark følger naturligvis et marked for at spille penge om kampe i dansk esport. Her kan man vinde store penge, og i lighed med spil på almindelige odds, såsom håndboldkampe, fodboldkampe, tennis og lignende, så er det altså blevet attraktivt at bette på esport i Danmark.

Et stigende antal af de danske betting sider har introduceret esport i deres udvalg. Du kan altså spille på et fornuftigt udbud af esports kampe inde på de danske bookmakere pt.

Find den rette esport bookmaker

Der er i dag et rimeligt udbud af esport bookmakere i Danmark, og du skal selvfølgelig vælge den odds udbyder som du mener har de bedste tilbud til dig. Både hvad angår udvalget af odds, hvor gode oddsene er, samt hvad du kan få i bonusser og andre fordele.

Esport Danmark og betting

Som med al sport vil der før eller siden dukke folk op, som finder interesse i at spille på udfaldet af den pågældende sportsgrens kampe. Man har set det i alle verdens sportsgrene, fra fodbold til curling, fra atletik til skak, fra tre bande karambole til EM i standard-dans.

Alt kan prissættes i form af odds, sålænge der foregår en eller anden form for battle eller konkurrence mellem to eller flere deltagere. Det har spillemarkedet selvfølgelig også lurepasset på længe på eSport-fronten indtil man for godt to år siden for alvor tog fat herhjemme.

Esport Danmark er nu en implementeret del af eksempelvis Danske Spils oddsudbud, og man har sin helt egen Esport afdeling, der udelukkende har til opgave at sætte odds på udfaldet af de mange kampe herhjemme og på de større turneringer i udlandet.

Esport Danmark kan således findes på de fleste bookmakers programblad online, når der er større turneringer i gang.

Esport i Danmark kan altså ikke blot udøves af en selv, det kan tillige følges live i en fysisk sportshal, det kan streames live på nettet, og nu kan du altså tilmed spå om udfaldet på de mange kampe og faktisk lave en hel del skillinger til dig selv, hvis du ligefrem har sat dig lidt ind i selve Esporten i Danmark og dens mange afkroge.

Bookmakere her på Esport-betting.dk

Her på Esport-betting.dk har vi valgt at prøvespille og skrive anmeldelser af samtlige de betting sider i Danmark som udbyder odds på esport. Så hvis du er på udkig efter et godt sted at spille, så kan du altså med fordel starte herinde.

Vi kan guide dig i den rigtige retning, så du nemt og overskueligt kan finde det online betting site, som der bedst svarer til dine forventninger. Så næste skridt er altså at læse om de forskellige danske esport bookmakere, og så ellers tilmelde dig på et af betting siderne. Så er du klar på at spille på esport, og følge udviklingen af esport Danmark fra forreste parket!