Blast pro series - Royal Arena i København

Esport i Danmark

Esport Danmark – Historien bag fænomenet

Esport Danmark er et fænomen, som der i disse år er i rivende udvikling herhjemme. Dog har der været eSport i Danmark i en del år allerede, også selvom det tidligere er gået meget mere under radaren end det gør nu. Vi vil her forsøge at give et indblik i udviklingen af danske esport, og give vores bud på hvorfor esport i Danmark oplever så stor succes i dag.

Esportens historieEsport Danmark

Man kan sådan set tale om, at esport har været til stede lige så lang tid, som der har været computerspil. Helt tilbage i slutningen af 1970’erne og især i 1980’erne var der organiserede konkurrencer i arkadespil, i spillehaller verden over, og her kan man sige, at selvom konkurrencerne inden for esport dengang var noget mere primitive, så var det her, at frøet blev sået.

Herfra esport i Danmark også er udsprunget fra. I 1990’erne var det så kultklassikere som Doom og Street Fighter, der blev afholdt konkurrencer indenfor. Og i en af de største tidligere turneringer indenfor Doom som blev afholdt i de tidlige 1990’ere var der sågar sat en Ferrari på højkant, som blev givet i præmie til vinderen af den tidlige esport turnering. Esport i Danmark er nok først for alvor kommet til i de tidlige 00’ere.

Her udkom spil som Half Life og Counter Strike. Især Counter Strike formåede at blive vældig populært blandt især unge mænd og teenagere i de år. Og Counter Strike har formået at ramme noget universelt, og er utvivlsomt historiens mest populære First Person Shooter spil nogensinde. Stadigvæk afholdes der jo store turneringer i CS:GO, som jo selvfølgelig er Counter Strike anno 2017.

Så her kan man altså så tale om at esport i Danmark for alvor vandt popularitet. Esport Danmark er dog rent kommercielt set først for alvor kommet frem i rampelyset her i de senere år, hvor man altså i dag pludselig kan leve godt af at være en professionel esportsudøver. Samt fodboldklubber som FCK og Brøndby vælger lige pludselig at investere i esportshold. Så esport i Danmark er altså i dag ved at etablere sig som en seriøs form for sport, hvilket vi her fra kun kan bifalde!

Dansk fifa Verdensmester 2016 - Mohamad Al-Bacha
Dansk FIFA Verdensmester 2016 – Mohamad Al-Bacha

Elektronisk sport i Danmark er i fremdrift

Esport er en forkortelse for elektronisk sport, samme forkortelse som på engelsk og amerikansk dog for termen Electronic Sports.

Det hele ligger på en måde i selve navnet, for der er tale om en sport indenfor elektronisk spil. Nogen ville sikkert anklage Esport for ikke at have noget med sport at gøre, men når spil som skak og golf også indgår i sportens verden er det ikke umiddelbart mærkværdigt at Esport ikke skulle kunne få betegnelsen sport.

Sport er i sin grundform en konkurrence mellem to eller flere deltagere i en disciplin på individuelt plan eller i holdform og på den led opfylder Esport netop kriterierne. For Esport er en kamp eller en dyst mellem en eller flere deltagere på et hold.

Der er ingen bold, puck, bat, ketsjer eller net, men slet og ret en computer. Det der netop faciliterer at computerspillet bliver til en sport, er selve det faktum at man spiller på et netværk.

Det vil sige at flere deltagere er koblet op på et netværk som gør det muligt for de to hold at dyste online på samme platform eller bane om man vil, for at blive i sports-terminologien.

Esport Danmark og Esports historie kort

Esport så lidt af sit første lys helt tilbage i 1972, da der blev afviklet den første computerspils konkurrence i spillet Spacewar på Stanford University i USA. Det var et såkaldt Video Game, men stort set ingen grafik som på nogen måde kan måles med det man har idag, men det var alligevel forløberen for alt det der idag er bygget op omkring Esport.

Op gennnem 90erne og med den øgede internet forbindelse på verdensplan voksede spillekulturen og med PCerne begyndte man nu at kunne spille computerspil mod hinanden på netværk med op til 16 deltagere. Netrek var her det mest populære og benyttede spil som netværksspil. Det er her at Esporten internationalt begynder at tage form.

Der bliver holdt store Nintendo verdensmesterskaber i USA, og det breder sig langsomt til resten af verden. Esport Danmark har ikke rigtigt taget ordentlig form i 80erne, men begynder at røre på sig op igennem 90erne, også på både PC men også Nintendo fronten, således at Esport Danmark, som man kender det idag, begynder at tage sin grundform.

(Et tilbageblik på gaming tilbage i tiden med de aldrende CRT-skærme.)

De mest populære Esports spil

Tiden har set mange mange forskellige spilvarianter i Esport-verdenen. Fra de spæde video games, som nærmest ikke havde en eneste pixel til nutidens ekstreme grafiske og kreative vidundere, som nærmest imiterer virkeligheden til perfektion.
De største og mest populære Esport spil, som også spilles i Esport Danmark er:

Counter Strike: Global Offensive: et skydespil som spilles i hold. Der er to enheder på banen i spillet, terrorister og anti-terrorister, som bekæmper hinanden, og som har til hovedmål at tilintetgøre hinanden. Terroristernes hovedopgave er at placere en bombe som skal detoneres, mens anti-terroristernes opgave er at finde bomben og forhindre den i at sprænge. Der er mange baner i Counterstrike men den førnævnte bane samt en gidselstagningsbane er de mest anvendte i Esport og også i Esporten i Danmark.

League of Legends er et andet af de mere populære netværksspil som spilles internationalt men også i Esport i Danmark. Det er et battle spil, hvor to hold bekæmper hinanden og hvor grund-idéen er at ødelægge hinandens baser. Den der først får ødelagt den andens base har vundet.

Dota 2 Dota 2 er også et rasende populær Esport spil, der længe har holdt folk til tasterne. Set med Esport Betting briller, så plejer det da også at optræde med Esport odds hos alle bookmakerne. Der sker dog med færre muligheder end eksempelvis CS:GO, der virker til at have et større udbud.

Starcraft er et tredje og meget populært netværksspil der minder en del om forgængeren Warcraft. Starcraft er et battle spil henlagt til det ydre rum – en slags intergalaktisk krig mellem de tre racer Zerg, Protoss og Terran i spillet. Der er noget strategy-koncept over Starcraft i det spilleren konstruerer bygninger og træner sine enheder for at gøre sig selv optimalt klar til krigen mod modstanderen.

PUBG Playersunknown’s Battlegrounds er med sin vækst som det tredjemest købte spil en klar favorit iblandt danskerne, og det har turneringsarrangører og Esport bookmakere også fået nys omkring.

FIFA: Det ekstremt populære fodboldsspil FIFA er også blandt de mest kendte internationalt såvel som i Esporten i Danmark. Her er der tale om individuelle præstationer fremfor hold-turneringerne i eksempelvis League of Legends og Counterstrike. Spillet kræver næsten ingen introduktion, da det selvfølgelig er en computer imitation af virkelighedens fodboldsspil, blot styret af en enkelt gamer fremfor 11 levende fodboldsspillere.

Hearthstone Hearthstone er med sin kortspilsfacon en eminent kortspilsfaktor, som med sin korte varighed er blevet et allemandseje iblandt danskere. Noget hit i Esport betting bliver det nok aldrig helt, da RNG har en del af skulle have sagt. Ikke desto mindre skal den med på listen.

Esport på nationalt plan

Esport Danmark holder adskillige hjemlige turneringer. League of Legends turneringer såvel som Warcraft, Counterstrike og især FIFA turngeringer afvikles overalt i landet.

Der findes eksempelvis en liga for Counterstrike-hold og flere FIFA-turneringer og mesterskaber. Esporten i Danmark er under kolossal udvikling og ekspanderer kraftigt i de her år.

Flere og flere nye deltagere dukker op og mange har lugtet at det er mere end bare nørder, dårlig take away og Redbull drikke, men at der er ved at åbne sig en helt liga af stjerner, der opererer på et niveau som minder om de ‘almindelige’ sportsstjerner fra de mere gammelkendte sportsgrene.

Esport på internationalt plan

Kometen Astralis
Med udbredelsen af Esporten i Danmark gennem årene, har vi herhjemme fået en lille håndfuld ekstremt dygtige gamere på det seneste. Dem der for alvor er brudt igennem både nationalt men i den grad også internationalt er det danske hold Astralis.

Astralis er og bliver Esport Danmarks allerstørste flagskib. Astralis, hvis speciale er spillet Counterstrike strøg for alvor til tops internationalt i 2016, da man vandt den store Counterstrike turnering i Los Angeles. Man sluttede året af med at have indtjent 5,6 mio kroner og man startede 2017 med at vinde den endnu større Eleague Major finale i januar i USA.

(Det nuværende lineup hos Astralis. Tv. Magiskboy, 2.tv. Gla1ve, mf. Device, 2.th. Xyp9x, th. Dupreeh)

Førstepræmien var på intet mindre end 500.000 dollars, lidt over 3 millioner danske kroner. Holdet er et levende bevis på at Esport som sportsgren kan være endog meget indbringende.

Holdet har en direktør og ejer, som har skaffet store sponsorater til spillerne, og spillerne selv får som sådan ikke hele præmiesummen selv, men er månedslønnet med lønninger på op mod 60.000 kroner. Der er tale om unge mænd fra 18 – 25 år, så man har samtidig gjort meget ud af også at have tilknyttet både sportspsykologer og bankrådgivere til holdet.

Esporten som publikumsmagnet

Herhjemme er Esport i Danmark ved at tage fart, ikke blot for de udøvende spillere men især også for tilskuerne. Der bliver holdt FIFA-truneringer i større haller, så folk kan følge med, men det når dog stadig ikke de amerikanske niveauer.

Her er der tale om eksempelvis turneringer med op mod 25.000 til 30.000 tilskuere i kæmpe sportsarenaer. Spillet bliver projiceret op på kæmpe skærme i hallen så alle de tusinder og ofte meget vilde tilskuere kan følge med.

Ikke nok med at turneringen afvikles for flere tusinde tilskuere, der streames også online så atter tusinder og millioner kan følge med verden over via live streaming på internettet. 2017 finale kamp i League of Legends havde seertal på over 57 millioner.

League of Legends - World Championship 2017

Du kan også finde mange flere statistikker om verdensmesterskabet i League of Legends inde på Riot Games egen hjemmeside

Esport Danmark og især i USA er så populært nu at tilskuere ofte også tjekker klip på youtube af tidligere kampe og højdepunkter, præcist som man kunne gense målene fra en fodboldlandskamp fra en VM slutrunde for år tilbage.

Holdene er ikke blot blevet super populære, der er også kommet en stjernestatus blandt spillerne, som oftest kendes på de spille nicknames, som de har i spilleverdenen.

I Sport Danmark regi er de største stjerner selvfølgelig fra Astralis-holdet, hvor efterhånden flere folk end man aner ville kunne nikke genkendende til navne som Peter ‘dupreeh’ Rasmussen, Nicolai ‘dev1ce’ Reedtz, Lukas ‘gla1ve’ Rossander, Andreas ‘Xyp9x’ Højsleth, Markus ‘Kjaerbye’ Kjærbye. Det er de fem unge, drenge der udgør Astralis-holdet.

Når Astralis er på spille-turne i udlandet er det ikke ualmindeligt at man også tager en halv dag ud af kalenderen for at møde fans og skrive autografer, præcist som en anden Barcelona-stjerne eller en Hollywood skuespiller.

Esport i Danmark fremadrettet

Slår man blikket hen på, hvad vi kan forvente af Esport i fremtiden, så er der fra redaktionen meget høje forventninger. Allerede med den nuværende talentmasse vi har, så er vi ihvertfald godt på vej. En Stavn i CS:GO med sine sølle 16 år, der allerede er på vej imod topniveau, en N0tail i dota 2, der vinder alt, hvad han rører ved, en Bjergsen i LoL, der har kæmpe succes, ja så er det altså rigtig lovende takter, som vi viser.

(Bjergsen under pokalmodtagelsen som MVP under Summer Split 2017.)

Det her er kun toppen af isbjerget, og vi er sikre på, at langt flere glimtende talenter venter i fremtiden. Ser man på Esport betting delen, så er det tydeligt, at vi over de seneste 2-3 år har haft et markant skift i måden at kigge på Esport på fra Esport bookmakernes side. Flere og flere Esport sider dukker op, udbuddet bliver større. Tilsvarende gør interessen fra forbrugerne.

Det er dog tydeligt, at der stadig er mange parter fra bookmakerbranchen, der stadig lurer i kulissen for at se, om det nu er værd at hoppe med på båden. Man kunne forestille sig, at der er tale om dem med et mindre budget eller et andet fokus, som fortsat stadig er lidt i tvivl omkring potentialet. Personligt tror vi, at indenfor ganske få år ser branchen atter anderledes ud med endnu større muligheder end vi har lige nu.

Det er en dels en god måde for Esport bookmakerne at fastholde forbrugerne, mens forbrugerne vil efterspørge endnu bedre velkomstbonuser. Den opadgående spiral er kun positivt, fordi det presser udbyderne til at skabe så gode vilkår at spille i, som overhovedet muligt. Lige nu er der fortsat udbydere, der godt kunne gøre mere ud af deres forhold til Esport på deres sider. Et forhold, som vi forestiller os bliver bedre i den kommende tid.

Esport – Det nye sort indenfor betting

Esport i Danmark er i dag også noget som mange danskere vælger at spille på. Tidligere var det nærmest kun fodbold man kunne oddse på. Men i dag er det altså muligt at oddse på alt fra CS:GO til League of Legends eller HearthStone også.

Så i dag er esport i Danmark med andre ord ikke blot noget man spiller – det er i næsten lige så høj grad noget man spiller på. Du behøver altså ikke at være en mesterlig Counter Strike spiller, for at lade dig rive med, du kan nemlig blot vælge at spille penge på hvem der vinder og på den måde lade dig underholde.

På samme vis, som man naturligvis heller ikke behøver at være en professionel fodboldspiller for at nyde en god fodboldkamp. Det er altså med andre ord underholdning på samme vilkår som alle andre former for traditionel sport.

Du kan altså også i dag live streame rigtigt mange af de store begivenheder enten over nettet eller endda vises noget af det også på TV. Så man kan virkelig tale om at esport Danmark er kommet helt ind i stuen til hr. og fru Danmark. Læs mere om eSport livescore her.

Hvordan kommer man i gang med at bette på esport?

Med esport i Danmark følger naturligvis et marked for at spille penge om kampe i esport. Her kan man vinde store penge, og i lighed med spil på almindelige odds, såsom håndboldkampe, fodboldkampe, tennis og lignende, så er det altså blevet attraktivt at bette på esport i Danmark.

Et stigende antal af de danske betting sider har introduceret esport i deres udvalg, og du kan altså spille på et fornuftigt udbud af esports kampe inde på de danske bookmakere pt.

Sådan finder du den rette esport bookmaker

Der er i dag et rimeligt udbud af esport bookmakere i Danmark, og du skal selvfølgelig vælge den odds udbyder som du mener har de bedste tilbud til dig. Både hvad angår udvalget af odds, hvor gode oddsene er, samt hvad du kan få i bonusser og andre fordele, der kan gøre det mere attraktivt for dig at vælge det ene frem for det andet betting site.

Esport Danmark og betting

Som med al sport vil der før eller siden dukke folk op, som finder interesse i at spille på udfaldet af den pågældende sportsgrens kampe. Man har set det i alle verdens sportsgrene, fra fodbold til curling, fra atletik til skak, fra tre bande karambole til EM i standard-dans.

Alt kan prissættes i form af odds, sålænge der foregår en eller anden form for battle eller konkurrence mellem to eller flere deltagere. Det har spillemarkedet selvfølgelig også lurepasset på længe på eSport-fronten indtil man for godt to år siden for alvor tog fat herhjemme.

Esport Danmark er nu en implementeret del af eksempelvis Danske Spils oddsudbud, og man har sin helt egen Esport afdeling, der udelukkende har til opgave at sætte odds på udfaldet af de mange kampe herhjemme og på de større turneringer i udlandet.

Esport Danmark kan således findes på de fleste bookmakers programblad online, når der er større turneringer i gang.

Esport i Danmark kan altså ikke blot udøves af en selv, det kan tillige følges live i en fysisk sportshal, det kan streames live på nettet, og nu kan du altså tilmed spå om udfaldet på de mange kampe og faktisk lave en hel del skillinger til dig selv, hvis du ligefrem har sat dig lidt ind i selve Esporten i Danmark og dens mange afkroge.

Bookmakere her på Esport-betting.dk

Her på Esport-betting.dk har vi valgt at prøvespille og skrive anmeldelser af samtlige de betting sider i Danmark som udbyder odds på esport. Så hvis du er på udkig efter et godt sted at spille, så kan du altså med fordel starte herinde.

Vi kan guide dig i den rigtige retning, så du nemt og overskueligt kan finde det online betting site, som der bedst svarer til dine forventninger. Så næste skridt er altså at læse om de forskellige danske esport bookmakere, og så ellers tilmelde dig på et af betting siderne.

Så er du klar på at spille på esport, og følge udviklingen af esport Danmark fra forreste parket. God fornøjelse og held og lykke.